SEO woordenboek
SEO woorden uitgelegd. Top 100 begrippen bij het optimaliseren van websites
SEO woordenboek met ruim 100 gebruikte begrippen.
Omdat er vaak met de Engelse termen wordt gecommuniceerd staan deze vooraan.
Ter verheldering een Nederlandse vertaling waar noodzakelijk.
Begrippen met een nummercode
- 2xx statuscodes – Code verzonden door de server om aan te geven dat het verzoek succesvol was.
- 301 Redirect – Het proces van het permanent omleiden van een webpagina van de ene URL naar de andere.
Een 301 wordt bijvoorbeeld gebruikt als je twee pagina's samenvoegt als gevolg van keyword cannibalization.
Normaal wordt het gehele artikel dan op de hoogst scorende pagina gepubliceerd,
De niet gebruikte (andere pagina) krijgt dan een 301. Dit is een permanente omleiding.
- 302 Redirect - Het proces van het tijdelijk omleiden van een webpagina van de ene URL naar de andere.
Google zegt hier het volgende over:"Bij correct gebruik zal een 302-omleiding uw SEO-inspanningen niet schaden.".
- 4xx-statuscodes - Code die door de server is verzonden om aan te geven dat het verzoek niet is gelukt en dat de informatie niet is gevonden.
Bekendste is de 404.
Zorg dat bezoekers niet verder verdwalen als ze hier belanden.
Een link naar de homepage op de 404-pagina is aan te raden.
Ook zijn er veel webmaster die aan deze pagina extra aandacht besteden, voor inspiratie bezoek je https://www.searchenginejournal.com/404-page-examples/211154/
- 5xx statuscodes - Code verzonden door de server om aan te geven dat er een probleem was met de server.
Een server retourneert een 5xx-serverfout wanneer deze het verzoek van een client niet kan voltooien.
5xx betekent elke HTTP-statuscode die begint met 5, 500-, 502- en 503-fouten.
Dit is een serieus probleem, mede omdat het invloed heeft op de User Experience (UX)
A
Accelerated Mobile Pages (AMP) - Een open source-project van Google om uitgevers te helpen webpagina's en inhoud te maken die voor alle apparaten zijn geoptimaliseerd.
- ALT-tekst/alt-attribuut - Een beschrijving van een afbeelding in de HTML van de site. In tegenstelling tot mensen lezen zoekmachines alleen de ALT-tekst van afbeeldingen, niet de afbeeldingen zelf. Voeg waar mogelijk ALT-tekst toe aan afbeeldingen. Meer uitleg over de ALT tekst
- Anchor Text - De eigenlijke tekst van een link naar een webpagina. Op de meeste websites is deze tekst meestal donkerblauw en onderstreept, of paars als je de link in het verleden hebt bezocht. De ankertekst helpt zoekmachines te begrijpen waar de bestemmingspagina over gaat, het beschrijft wat je te zien krijgt als je doorklikt. Link je vanaf meerdere pagina's gebruik dan variaties in deze tekst.
.
- Autoriteit - Hoe betrouwbaar een website is op basis van het algoritme van de zoekmachine. Er zijn meerdere tools die de autoriteit meten, bekenden zijn de DA van Ahrefs en de trustflow van Majestic.
B
Black Hat - Praktijken die in strijd zijn met de richtlijnen voor webmasters van Google.
- Blog - Een webpagina met blogberichten over specifieke onderwerpen en/of branche. Er zijn diverse oplossingen om met een blog rte beginnen, De meest bekende is Wordpress, je kunt het programma downloaden of via Wordpress.org aldaar een site starten.
- Bladwijzer - Een koppeling naar een website die is opgeslagen voor later gebruik in uw webbrowser of computer.
- Bot - Een softwaretoepassing die is geprogrammeerd om specifieke taken uit te voeren.
- Bounce percentage - Het aantal gebruikers dat een webpagina verlaat nadat ze slechts één pagina hebben bekeken. De zoekmachine registreert dit percentage, Een hoog bounce percentage geeft het signaal aan de zoekmachine dat een bepaalde pagina niet het gewenste resultaat voor een zoekopdracht retourneert.. Deze pagina wordt vervolgens lager in de zoekresultaten weergeven. Relevantie en kwaliteit van een pagina zijn erg belangrijk,
- Branded keyword - Een zoekopdracht (keyword) die verwijst naar een specifiek merk. Bijv.: "Nike schoenen"
- Breadcrumb - Een weblink die u laat weten waar u zich op een website bevindt en hoe ver u van de startpagina verwijderd bent. Deze verschijnt normaal vrijwel bovenaan de pagina.
- Broken Link - Een link die naar een 404-foutpagina leidt. Dit kan gebeuren als een webpagina zonder omleiding wordt verwijderd. (Zie 4xx statuscodes). Deze niet werkende linken hebben een negatieve invloed op de SEO en UX.
- Browser - Software waarmee u toegang krijgt tot informatie en gegevens op internet. De meest gebruikte browsers zijn Google Chrome, Safari en FireFox.
C
- Cache - Een opslaglocatie die tijdelijke gegevens verzamelt om websites, apps en browsers sneller te laten laden.
- Canonieke URL - De canonieke URL is het beste adres waarop een gebruiker informatie kan vinden. Soms kan het gebeuren dat dezelfde pagina-inhoud op meer dan één adres toegankelijk is. Door de canonieke URL op te geven, kunnen zoekmachines begrijpen welk adres voor een stuk inhoud het beste is. Een uitgebreide uitleg vind je op https://www.diib.nl/canonical-url-uitleg/
- ccTLD - Staat voor country-code top-level domain en wordt gebruikt om het domein voor een specifiek land of een specifieke regio te definiëren. Bijv. diib.nl. Waarbij nl de ccTLD is.
- Cloaking - Een black hat-praktijk die wordt gebruikt om andere informatie op een webpagina weer te geven dan verwacht. Meer info over cloaking
- Conversieformulier - Een formulier waarmee u informatie over uw sitebezoeker verzamelt. Conversieformulieren zetten verkeer om in leads. Het verzamelen van contactgegevens helpt u bij het opvolgen van deze leads. Zelf aan de gang kun je hier https://www.slammedialab.com/seo-roi-calculator
- Crawler - Een programma, de web crawler dat door zoekmachines wordt gebruikt om informatie over websites te verzamelen en deze nauwkeurig te indexeren. Andere benamingen zijn spider of (search) bot.
- CSS (Cascading Style Sheets) - Het deel van uw code dat definieert hoe verschillende elementen van een site eruit zien (voorbeelden zijn headers, links). Informatie en CSS lessen vind je onder meer op
D
- Deep Link - Dit kan naar twee dingen verwijzen: een link die verwijst naar inhoud op een mobiele applicatie of een link die verwijst naar een andere webpagina dan een startpagina.
- De-Index - Wanneer een zoekmachine een website of webpagina uit de zoekresultaten verwijdert. Een site die zich bezig houdt met Black Hat SEO kan bijvoorbeeld door Google bestraft worden met een verwijdering uit de zoekresultaten. In 2008 werd BMW gestraft voor Black Hat SEO.
- Disavow - Wanneer je Google vertelt om links te negeren omdat ze van lage kwaliteit, spam of kunstmatig zijn. Het kan voorkomen dat een concurrent een lading spam link naar jouw website leidt. Deze verwijderen is meestal niet mogelijk. Dan kun je deze laten negeren door Google en Bing
- Do-follow - Een hyperlink die zoekmachines instrueert om de link te volgen in plaats van het "nofollow"-attribuut. Deze ziet er als volgt uit <a rel="nofollow"> Een evenwichtig linkprofiel bestaat uit beide soorten. De verhouding tussen beiden is afhankelijk van de niche waarin de website zich bevind. Er wordt door velen een maximum van 70% do follow links aangehouden, echter zijn er niches waar een verhouding van 50/50 beter werkt. Onderzoek het linkprofiel van een aantal goed presterende concurrenten om een beslissing hierin te nemen.
- Domein - Het hoofdwebadres van uw site (bijvoorbeeld: www.diib.nl). Vroeger was de domeinnaam een belangrijk deel van de ranking. Met het afnemen van het aantal beschikbare domeinen met het juiste zoekwoord hechten zoekmachines hier minder waarde aan. Let op dat dat dit niet geldt voor de verwijzende URL naar een andere pagina. Deze kan men immers zelf bepalen.
E
- Externe link - Een hyperlink die verwijst naar een webpagina op een ander domein. Dit wordt ook wel een backlink genoemd.
F
- Featured Snippet - Uitgelichte fragmenten die bovenaan sommige Google-zoekresultaten verschijnen, ook wel positie 0 genoemd.
- The fold - De "vouw" is het punt op uw website waar de pagina wordt afgesneden door de onderkant van de monitor of het browservenster van een gebruiker. Alles onder de vouw kan worden gescrolld, maar wordt niet meteen gezien. Zoekmachines geven voorrang aan inhoud boven de vouw (above the fold), omdat deze meteen door nieuwe bezoekers wordt gezien.
G
- Google Mijn Bedrijf - Een lokale bedrijvengids van Google. Aanmelden is gratis
- Google Search Console - Een gratis Google-tool waarmee u kunt controleren hoe een website presteert.
- Gast bloggen - De praktijk van het publiceren van een blogbericht op een website die eigendom is van iemand anders.
H
- Header-tag - Code die wordt gebruikt om koppen en sub-koppen van alinea's aan te duiden.
- Heads - Sectiekoppen op uw website die in een kop tekst tag zijn geplaatst, zoals een H1 of H2. Deze tekst wordt vaak weergegeven in een groter en sterker lettertype dan andere tekst op de pagina.
- HTML - Het codegedeelte van uw website dat zoekmachines lezen. Houd uw HTML (Hyper Text Markup Language) zo schoon mogelijk, zodat zoekmachines uw site gemakkelijk en vaak lezen. Zet zoveel mogelijk layout-gerelateerde code in je CSS in plaats van je HTML.
I
- Image compression- ( Het verkleinen van de bestands grootte van afbeeldingen) De praktijk van het verkleinen van de bestandsgrootte van een afbeelding om een webpagina sneller te maken.
- Indexering - Een proces dat door zoekmachines wordt gebruikt om de inhoud van website- en catalogusbestanden te analyseren.
- Inkomende link - Een link van een andere website naar die van jou.
- Interne link - Een link van de ene pagina naar de andere op dezelfde website, zoals van uw startpagina naar uw product pagina. Een goede structuur en gebruik van interne links kan een positieve invloed op de posities in zoekmachines hebben.
- Geïndexeerde pagina's - De pagina's van uw website die worden opgeslagen door zoekmachines. Met name bij pagina's die veel op elkaar lijken zal er vaak maar een worden getoond in de zoekresultaten. Het gevaar bij dit soort pagina's is dat er zoekwoord kannibalisatie optreed.
J
- Javascript - Een scripttaal waarmee websitebeheerders verschillende effecten of wijzigingen kunnen aanbrengen in de inhoud van hun website terwijl gebruikers er doorheen bladeren.
K
- Keyword - (Trefwoord of zoekwoord) Een woord dat een gebruiker invoert bij het zoeken. Elke webpagina moet worden geoptimaliseerd met als doel bezoekers aan te trekken die op specifieke trefwoorden hebben gezocht. Wordt er met drie woorden of meer gezocht dan spreekt men van een long tail keyword. Deze kennen minder zoekopdrachten, echter ook minder concurrentie. Over het algemeen is de CTR op deze woorden hoger.
.
- Keyword Difficulty -(Trefwoord moeilijkheidsgraad)- Verwijst naar hoe competitief een zoekwoord is en hoe moeilijk het zal zijn om ervoor te rangschikken.
- Keyword Research (Trefwoordonderzoek) - Het proces van zoeken naar trefwoorden die u in uw inhoud kunt targeten op basis van volume, moeilijkheidsgraad van trefwoorden en andere factoren.
- Keyword Stuffing - Het overmatig gebruik van trefwoorden in de inhoud, in een poging om hoger te scoren. Dit werkt averechts naast dat de zoekmachine dit prima begrijpt zal ook het gebruikersgemak afnemen. Absoluut niet doen, er zijn diverse tools zoals bijvoorbeeld Yoast SEO voor Wordpress om dit te voorkomen.
- Keyword cannibalization Kannibalisatie van zoekwoorden is wanneer meerdere pagina's op een website dezelfde of vergelijkbare zoekwoorden targeten en met elkaar concurreren om de organische prestaties van de site te schaden.
- Lazy Loading - Een methode die wordt gebruikt om de paginasnelheid te verbeteren door het laden van een object uit te stellen totdat het nodig is. Een voorbeeld hiervan is het oneindig scrollen op websites (infinite scroll).
- Linkbuilding - De activiteit en het proces om meer inkomende links naar uw website te krijgen voor verbeterde posities in zoekmachines.
- Link Juice - De waarde of autoriteit die een website krijgt bij het ontvangen van een backlink van een website met een hoge autoriteit. Deze wordt doorgegeven bij een follow link, niet bij een no follow link.
- Long Tail-trefwoord - Langere, meer specifieke zoekopdrachten die meer dan drie woorden bevatten.
M
- Metadata - Gegevens die zoekmachines vertellen waar uw website over gaat.
- Metabeschrijving - Een korte beschrijving van minder dan 160 tekens van de inhoud van een pagina en waarom iemand deze zou willen bezoeken. Dit wordt weergegeven op pagina's met zoekresultaten van zoekmachines onder de paginatitel als een voorbeeld van de inhoud op de pagina. Het verdient aanbeveling om deze te voorzien van een call to action.
- Meta-trefwoorden - Eerder gebruikt door zoekmachines in de jaren '90 en begin jaren '00 om te helpen bepalen waar een webpagina over ging, wordt de tag meta-trefwoorden niet langer gebruikt door grote zoekmachines. Deze worden tijdens het doorzoeken van de site genegeerd.
- Minificatie - De praktijk van het verwijderen van onnodige tekens in de broncode om een pagina sneller te laten laden zonder de functionaliteit te beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het verwijderen van niet functionele spaties. Er zijn ook tools beschikbaar die dit uitvoeren. Voor of bijvoorbeeld HTML of Javascript en CSS
- Mobile-first Indexing - Dit verwijst naar Google dat voornamelijk de mobiele versie van een webpagina gebruikt voor indexering en ranking. In het verleden was dit de desktop versie.
N
- Nofollow - Wanneer een link van de ene site geen SEO-tegoed doorgeeft aan een andere.
O
- Orgnanic Traffic (Organisch verkeer) - Verwijst naar bezoekers die uw website ontdekken op de SERP's ( search engine result pages)in plaats van een betaalde advertentie.
P
- Paginatitel - De naam die u aan uw webpagina geeft, die bovenaan uw browservenster te zien is. Paginatitels moeten trefwoorden bevatten die betrekking hebben op uw bedrijf. Woorden aan het begin van uw paginatitel wegen zwaarder dan woorden aan het einde. Begin altijd met het meest belangrijke zoekwoord, Heb je ruimte over? Dan vul je dit aan met kenmerken. Een meta title heeft optimaal 50-60 karakters.
- Paginering - Wanneer een reeks inhoud wordt opgesplitst in een lijst met meerdere pagina's. Denk aan categoriepagina's op e-commercesites. Hier zie je onderaan en aantal nummers staan om aan te geven waar er meer gelijksoortige producten staan.
- Panda - Was voorheen een apart Google-algoritme om black hat-tactieken op te sporen, maar maakt nu deel uit van het kernalgoritme van Google.
- PPC (Pay-Per-Click) - Advertentiemethode waarbij een adverteerder een advertentie plaatst op een online advertentie locatie en die locatie betaalt wordt telkens wanneer een bezoeker op zijn/haar advertentie klikt. Google AdWords is hier het klassieke voorbeeld van.
Q
- Query - De woorden of woordgroepen die een gebruiker invoert in een zoekmachine.
R
- Rank Brain - Machine learning-component van het algoritme van Google dat werkt om vragen te begrijpen en de beste resultaten te leveren.
- Ranking Factor - De factoren die de ranking van een website op zoekmachines beïnvloeden. Een zoekmachine als Google hanteert meer dan 200 factoren welke niet allen openbaar zijn.
- Omleiding - Wanneer een URL van de ene locatie naar de andere wordt verplaatst. (Zie 301- en 302-omleiding).
- Referrer String - Een stuk informatie dat door de browser van een gebruiker wordt verzonden wanneer deze van pagina naar pagina op internet navigeert. Het bevat informatie over waar ze eerder vandaan kwamen, wat webmasters helpt te begrijpen hoe gebruikers hun website vinden.
- Rel=canonical - Een HTML-tag die zoekmachines vertelt welke versie van een webpagina origineel is en welke dubbel is als er meerdere pagina's met vergelijkbare inhoud zijn.
- Responsive design - Een ontwerppraktijk waarmee een website zich kan aanpassen aan elk apparaat waarop deze wordt bekeken, waardoor het een betere gebruikerservaring wordt. Vanzelfsprekend belangrijk voor een goede gebruikerservaring.
- Robots.txt - Een tekstbestand dat de crawlers van zoekmachines vertelt welke delen van uw website toegankelijk zijn en welke ze moeten negeren. Let op dat een zoekmachine zich hier niet altijd aan commiteerd.
- RSS-feed - RSS staat voor 'heel eenvoudige syndicatie'. Het is een op abonnementen gebaseerde manier om updates over nieuwe inhoud van een webbron te krijgen. Stel een RSS-feed in voor uw website of blog om uw volgers op de hoogte te houden wanneer u nieuwe inhoud vrijgeeft. Ook is het mogelijk om deze feeds om je website te plaatsen. Zo vindt je automatisch het laatste SEO nieuws via diverse RSS feeds.
S
- Search Intent (Zoekintentie) - Verwijst naar de reden waarom een gebruiker een zoekopdracht uitvoert. Als je de zoekintentie begrijpt kan je de inhoud van de webpagina hier op aanpassen.
- Zoekvolume - Het aantal keren dat er op een zoekwoord wordt gezocht in een bepaalde periode, meestal een maand. Er zijn diverse tools om het zoekvolume van een bepaald woord op te zoeken. Uit de uitkomsten tussen de verschillende tools blijkt dat dit slechts benaderingen zijn.
- Seizoentrends - Natuurlijke toename en afname van zoekwoorden tijdens specifieke tijden van het jaar. Bijv.: Het zoekwoord "Halloween" ziet een toename in de herfstmaanden en een daling in de lente en zomer.
- Seed-trefwoord - Kort zoekwoord, ook wel root-trefwoord genoemd, het primaire zoekwoord waarop u wilt rangschikken en wordt beschouwd als de overkoepelende term.
- SEO - Staat voor zoekmachineoptimalisatie en verwijst naar de tactieken die worden gebruikt om een webpagina te optimaliseren om een hoge positie in zoekmachines te bereiken en te behouden voor bepaalde zoekwoorden.
- SERP (Search Engine Ranking Page) - De pagina waarnaar u wordt doorgestuurd nadat u een zoekopdracht in een zoekmachine hebt uitgevoerd. Er staan meestal 10 resultaten op, maar dit kan variëren afhankelijk van de zoekopdracht en zoekmachine in kwestie.
- Sitemap - Een sitemap is een bestand waarin informatie wordt gegeven over de pagina's, video's en andere bestanden op een site, en de onderlinge relaties. Zoekmachines lezen dit bestand om een site efficiënter te crawlen.
- Sociale media - Online sociale netwerken die worden gebruikt om online communities te creëren. Het publiceren op deze portalen vergroot de social
- Spider - Ook bekend als een web-crawler, het is een computerprogramma dat op internet surft en informatie over websites verzamelt. (zie crawler)
- SSL-certificaat - Staat voor "Secure Sockets Layer" en wordt gebruikt om gegevens te coderen die tussen een webserver en de browser worden uitgewisseld. Een website zonder SSL-certificaat is kwetsbaar voor hackers die toegang kunnen krijgen tot vertrouwelijke informatie.
- Statuscode - De responscode die door een server wordt verzonden na een verzoek.
- Structured Data (Gestructureerde gegevens) - Elke set gegevens die is georganiseerd en getagd om zoekmachines te helpen de informatie te begrijpen.
- Subdomein - Een subsectie van een hoofddomein dat wordt gebruikt om uw website beter te organiseren en eenvoudigere navigatie mogelijk te maken.
T
- Traffic- (verkeer naar de website) Het aantal bezoeken aan uw website.
- Titeltag - De titel van een pagina op uw website, die is ingesloten in een <title> HTML-tag, in het hoofdgedeelte van de pagina. Het verschijnt in de resultaten van zoekmachines en bovenaan de webbrowser van een gebruiker wanneer deze zich op die pagina bevindt.
- Verkeersrangschikking - De rangschikking van hoeveel verkeer een site krijgt in vergelijking met alle andere sites op internet. Een website waar zowel je eigen site als die van concurrenten kunt bekijken vind je https://www.similarweb.com/
U
- Unnatural Links (Onnatuurlijke links) - Wat Google omschrijft als het maken van links waarvoor een site-eigenaar om redactionele redenen niet instaat of die deze normaal gesproken niet plaatst. . Denk hierbij aan het ontbreken van enige relevantie tussen beide sites.
- URL - Het webadres van een pagina op uw site (bijvoorbeeld: https://www.diib.nl/seoforum/
- User Experience (UX) (Gebruikerservaring) Verwijst naar het gevoel dat gebruikers hebben bij interactie met een product, dienst of (in de context van SEO) een website of mobiele applicatie.
V
- White Hat - SEO-tactieken die voldoen aan best practices en zoekmachines niet manipuleren.
- Websitenavigatie - De elementen en componenten op een pagina waarmee u gemakkelijk toegang hebt tot de verschillende webpagina's op een website.
X
- XML - Staat voor uitbreidbare opmaaktaal die door zoekmachines wordt gebruikt om websitegegevens te begrijpen.
- XML-sitemap - Een bestand met de belangrijke pagina's van een website, zodat zoekmachines ze gemakkelijk kunnen vinden en doorzoeken.