Hoe afvallen?

Wat is afvallen?

Afvallen is het verliezen van lichaamsgewicht. Hier zijn duizenden boeken over geschreven en het web staat vol met tips.  Maar waarom is bij veel mensen het enige wat bereikt wordt een tijdelijke afname van een aantal kilo's, die er vervolgens dubbel weer aankomen?

De voordelen van afvallen

Een minder zwaar lijf gebruikt minder energie. Ook is bekend dat zwaarlijvigheid bij ziekte het proces van beter worden vertraagd.  Een behandeling met bijvoorbeeld chemo werkt slechter bij overgewicht.
Ook bij andere aandoeningen is dit bekend.
De motivatie van afvallen is vaak de buitenkant, men wil er beter uitzien.
Echter zou de gezondheidsfactor een zwaarwegende reden moeten zijn om er mee te beginnen.
Zo is de kans op diabetes type 2 bij overgewicht, vooral rond de buik, groter aldus het Diabetesfonds

De juiste voeding en meer bewegen.

Bij het verminderen van het lichaamsgewicht is de belangrijkste factor de voeding. Meer informatie over recepten, tips en hulpmiddelen vind je op onze pagina over afvallen.

Verder is meer bewegen de sleutel tot succes. En als je niet sportief bent zijn er nog steeds voldoende  mogelijkheden. Neem de trap in plaats van de lift is een veel genoemde tip. Echter wat te denken om 's avonds niet voor de telvisie te hangen, maar een wandeling te maken? 

Motiveer jezelf

Als je net begint krijg je steun van veel mensen om je heen. Is het nieuwtje eraf, dan moet je het toch voornamelijk zelf doen. Een goede methode om gemotiveerd te blijven is het bijhouden van een logboek. Wekelijks schrijf je hier in de overwinningen die je hebt behaald.  Bijvoorbeeld het pondje wat je kwijt bent, de extra kilometers die je hebt gelopen en zo meer.

De terugval

Het kan voorkomen dat de weegschaal de verkeerde kant op gaat. Geen probleem en zeker geen moment om de handdoek in de ring te gooien. Bekijk je resultaten over de lange termijn en niet van week tot week.